Ristiäisten muistilista
Ristiäisissä ei tarvitse noudattaa tarkkaa etikettiä. Kokosimme kuitenkin muistilistan keskeisimmistä asioista helpottamaan juhlan suunnittelua.
1. Kastepäivän sopiminen ja nimi
Kun vauva on syntynyt, saat postia seurakunnasta tai maistraatista. Ota yhteys seurakunnan kirkkoherranvirastoon tai tuttuun pappiin ja varaa kastepäivä.
Nimi pitää rekisteröidä kolmen kuukauden sisällä lapsen syntymästä. Useimmiten lapsi kastetaan ennen sitä, mutta kastaa voi toki myöhemminkin.
2. Pappi ja kummit
Pappi sopii kanssasi kastekeskustelusta, jossa voitte jutella perheenne kuulumisista sekä käydä läpi kasteeseen ja juhlan järjestelyihin liittyviä asioita. Pappi vie kasteen jälkeen nimen ja kastetiedot kirkonkirjoihin ja väestörekisteriin. Pyydä kummiksi vähintään yksi kirkkoon kuuluva, konfirmoitu läheinen. Kummien määrällä ei ole ylärajaa.
3. Juhlapaikka ja vieraat
Juhlan voit järjestää melkein missä tahansa – kotona, mökillä, sukulaisten luona, ravintolassa tai seurakunnan tiloissa – kunhan paikka tuntuu sinusta ristiäisiin sopivalta. Ristiäisiin kutsut juuri ne ihmiset, joiden haluat olevan osa lapsesi elämää. Vieraita voi olla paljon, tai paikalle voi kutsua vain lähipiirin. Varmista, että aika ja paikka sopivat myös papille.
4. Kastepuku
Kastemekko kulkee usein suvussa vauvalta toiselle. Mekko kuvastaa sitä, miten Jumalan armo peittää meidät kokonaan. Jos omaa kastemekkoa ei ole, voit kysyä lainamekkoa seurakunnastasi. Vauvan voi myös kastaa omiin vaatteisiinsa puettuna.
5. Kastepöytä
Kastepöytä katetaan valkoisella liinalla. Pöydälle asetetaan kastemalja, kynttilä, Raamattu sekä kukkia, jos haluat. Omaa Raamattua ei tarvitse olla, vaan pappi tuo sen tarvittaessa mukanaan. Kastevedeksi käy lämpöinen hanavesi. Muista myös liina pään pyyhkimistä varten. Jos järjestät ristiäiset kirkon tiloissa, sinun ei tarvitse huolehtia kastepöydästä.