Omannäköiset ristiäiset

Ristiäiset on iloinen juhla, jonka keskipisteenä on pieni ihminen, eikä juhlan järjestämiseen ole virallista ohjekirjaa. Kaste etenee vauvan ehdoilla, eikä haittaa, jos itku tai nälkä yllättää. Kastetoimitus voidaan myös hyvin keskeyttää hetkeksi, jos päivänsankari sitä vaatii. Omannäköisen juhlan ja tunnelman luomisessa tyyli on vapaa. Tässä muutamia vinkkejä persoonalliseen juhlaan.

Lähikuvassa vauvan varpaat lampaan taljan päällä. Vauvalla on jalassaan pehmeät college-housut

Juhlapaikan tunnelmaa

Vain mielikuvitus on rajana ristiäispaikan valinnassa. Jollekin se on oma koti, toiselle mökki tai mummola. Vieraat voivat osallistua juhlaan myös etänä.

Kirkko tuo ristiäisiin erityistä juhlavuutta ja pyhyyden tunnelmaa. Kasteen voi toimittaa myös jumalanpalveluksen yhteydessä. Seurakunnat tarjoavat viihtyisiä tiloja, jotka ovat yleensä maksutta käytettävissä ristiäisjuhlan järjestämiseen.

Kukat, kynttilät ja muut koristeet elävöittävät juhlatilaa. Perinteisten vaaleanpunaisen ja -sinisen sijaan voi lasta juhlistaa millä tahansa muillakin väreillä.

Elämyksellinen kaste

Kasteeseen osallistuminen on usein ikimuistoinen asia lähisukulaiselle tai kummille. Läheisten laulu- ja soittoesitykset, runon tai raamatunkohdan lukeminen ja yhteiset rukoukset luovat tunnelmaa ja rytmittävät tilaisuutta viihdyttävällä tavalla.

Kastettavalle lapselle voi kirjoittaa elämänohjeita tai piirtää muistoja. Kastevedestäkin voi luoda muiston kaatamalla sen johonkin merkitykselliseen paikkaan kasteen jälkeen – vaikka pihapuun juureen. Kastepappi kuuntelee toiveesi, jotta juhlasta tulisi ikimuistoinen.

Iloiseseti yhdessä tanssivat tytöt kastejuhlassa.

Ristiäisten musiikki

Jokainen voi valita juhliinsa mieleisensä musiikin.  Kaikki virret teemoittain löydät kirkon verkkovirsikirjasta.

Lue lisää ristiäisten musiikista

Jaa