Miksi ristiäiset?

Uuden perheenjäsenen syntymä mullistaa vanhempien elämän. Lapsella on suuri merkitys myös lähipiirille – isovanhemmille, kummeille, ystäville ja lähisukulaisille. Ristiäisissä pienen ihmisen läheiset kokoontuvat ensimmäistä kertaa muodostamaan yhdessä turvaverkon, joka suojaa lasta läpi elämän.

Vauva nostaa päätään sängyllä ja katsoo suoraan kameraan

Ristiäiset on kirkollinen juhla, mutta varsinaisen kastetoimituksen lisäksi juhlaan ei liity varsinaista kaavaa. Tärkeintä on, että lapsen ympärille on kerätty niitä ihmisiä, joiden toivotaan olevan mukana lapsen ja perheen elämässä. Ristiäisissä luodaan lapsen ensimmäiset ihmissuhteet, mutta myös ylläpidetään vanhempien suhteita tärkeisiin ihmisiin. Läheisten tuki lapsen kasvaessa voi olla korvaamaton voimavara.

Miksi ristiäiset? Isä, isoäiti, kahden äidin perhe sekä pappi kertovat omista kokemuksistaan.

Vauvan ensimmäinen juhla

Ristiäisissä voi olla kyse perinteen vaalimisesta tai uuden perinteen muodostamisesta. Juhlatilaisuus voi olla iso tai pieni – lähipiirin läsnäolo tekee siitä lämminhenkisen ja iloisen tervetuliaisjuhlan, jossa lapsi kutsutaan paitsi seurakuntansa myös oman lähipiirinsä jäseneksi. Ristiäisissä läheiset kokoontuvat yhteen toivomaan Jumalalta kaikkea hyvää lapsen elämään.

Jaa