Yhdessä uuden elämän edessä

Vaikka pappi Johanna Hirstolla on kasteita takana jo pitkälti toistasataa, näky pienestä vauvasta mummin tai kummin sylissä puhuttaa häntä joka kerta. Vanhemmille hän haluaa kasteen hetkellä muistuttaa, että he eivät ole uuden elämän edessä yksin.

Vanhemmat ovat aika perusasioiden äärellä vauvan syntyessä. Mieli askartelee arkisissa asioissa, kuten riittäkö maito, saadaanko perheessä nukuttua tai miten vanhemmat lapset suhtautuvat tulokkaaseen.

Minusta onkin hienoa, että kastetilaisuuteen latautuu valtavasti rakkautta, välittämistä ja hyvän toivomista koko perheelle. Ristiäisten yksi tärkeistä viesteistä vanhemmille on: te ette ole yksin. Se on vanhemmille lohdullinen ajatus.

Kasteen pointti on se, että lapsi ja hänen elämänsä halutaan jättää Jumalan käsiin. Ristiäisissä rukoillaan lapselle siunausta ja hyvää elämää: mitä kaikkea lapsen eri elämänvaiheissa sitten tapahtuukaan, Jumala lupaa olla mukana suojelemassa. Jumala sitoutuu elämään, jonka hän on luonut.

Ristiäiset voi keskeyttää hetkeksi

Juttelen ennen kastejuhlaa vanhemman tai vanhempien kanssa. Jos ristiäiset jännittävät, totean, että jättäkää minun huolekseni, meneekö joku asia ristiäisissä oikeassa järjestyksessä tai ei. Eikä vanhempien myöskään tarvitse jännittää, itkeekö vauva kesken kastetilaisuuden.

Sanonkin aina, että kaste ei ole juna, jonka matkaa ei voisi keskeyttää. Jos lapsi alkaa kovasti itkeä, hänen kanssaan voi aivan hyvin kävellä pienen kierroksen, vaihtaa vaipan tai vaikka imettää kesken ristiäisten ja jatkaa tilaisuutta sitten, kun pikkuinen on rauhoittunut.

Kasteessa pikkuinen liitetään myös yhteisöön ja vauva toivotetaan tervetulleeksi omaan sukuun. Lähipiiri on läsnä siksi, että se on tukemassa koko perhettä. Se on tärkeä viesti.

Olen ollut kastejuhlissa, jossa on ollut mukana viisikin sukupolvea. On kaunis näky, kun suvun nuorin annetaan isoisomummin syliin: kun ryppyiset kädet ottavat syliin pienen vauvan, jolla on pulloposket ja sileä iho.

Seurakunnan jäsenyys puolestaan kantaa lapsen elämässä ja tukee koko perhettä. Kerhoja on jo vauvaikäisestä lähtien, ja kirkon perheneuvonnan ammattilaiset auttavat tarvittaessa perhe- ja parisuhdepulmissa maksutta.

Kristillisyys elää ihan tavallisissa asioissa. Kristillisen kasvatuksen ei tarvitse olla sen juhlallisempaa kuin, että lapsi oppii seurakunnan kerhossa kivan laulun. Tai että vanhempi heittää lapsen kanssa iltarukousnoppaa ja rukoilee lapsen kanssa iltarukouksen. Se on turvallinen, yhteinen iltapuuha.

Jaa