Ristiäiset yllättivät

Vastikään mummiksi tullut Kaisa Virtanen yllättyi, kuinka vahvasti ristiäiset liikuttivat häntä ja kuinka paljon juhla on vuosien varrella muuttunut. Hänestä oli ihanaa, että myös isovanhemmat saivat osallistua kastejuhlaan lukemalla pienen tekstin.  

Nuorekas mummi Kaisa Virtanen

”Olen tuore mummi. En osannut etukäteen edes kuvitella, kuinka ihanaa se on. Mummiksi tulo oli minulle ylipäätään positiivinen yllätys, sillä luulin, että tyttäreni on enemmän tai vähemmän urahai, mutta kappas kepposta!

En ikinä unohda, kun tyttäreni ja hänen miehensä kertoivat meille tuleville isoäideille iloisesta perhetapahtumasta. Kuulimme sen ravintolassa, eikä kenelläkään siellä olleelle jäänyt epäselväksi, mistä oli kysymys. Pöydässä kävi yksi sun toinen onnittelemassa – nimenomaan meitä isoäitejä.

Ristiäisissäkin me mummit saimme roolin. Minusta oli kivaa, kun kummit ja isovanhemmat saivat osallistua seremoniaan lukemalla pienet tekstinpätkät. Kun tytär kolmisenkymmentä vuotta sitten ristittiin, ei isovanhemmilla ollut muuta roolia kuin olla läsnä.

Kastetilaisuus oli tosi kaunis, rento ja hyvin lämminhenkinen

Ristiäiset pidettiin tuoreiden vanhempien kotona. Päivänsankari nukkui koko ajan. Hän oli kuin iso, elävä nukke. Tyttäreni kastoi aikanaan seurakunnan kirkkoherra, jonka soitimme paikalle kirkkoherranviraston kautta. Hän oli mukava, muttei mitenkään henkilökohtainen, koska emme olleet tavanneet häntä aikaisemmin.  

Tämä pappi tunsi tyttäreni etukäteen ja piti hyvin henkilökohtaisen puheen. Hän kertoi tuoreiden vanhempien elämästä asioita, joita kaikki vieraat eivät tienneet: miten pariskunta oli tavannut ja miten tyttäreni Sini on kasvanut äitiyteen.

Kun kuuntelin papin puhetta, tytär kasvoi silmissäni – tuli vielä enemmän aikuiseksi. Se tuntui tosi hyvältä. Pohdin myös, kuinka suuri merkitys on sillä, että suku jatkuu.

Ja minähän tykkäsin, että pappi oli nuori ja moderni. Hänellä oli punaiset kynnet ja kaikki! Ja papin asuna polvimittainen mekko.”

Jaa